Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

Boronkay Informatika Verseny 2020-2021., az ELTE Informatikai Kar, EFOP pályázat támogatásával

2020-10-06 18:13:00

Kedves Informatikus Kolléganő/Kolléga!
 
 A Váci Szakképzési Centrum Boronkay György Műszaki Technikum és Gimnázium a 2020-21. tanévben is meghirdeti általános iskolások számára a Boronkay Informatika Versenyt (BIV).

 A verseny fenntartója eddig teljes mértékben a VSZC volt, ez ebben a tanévben megváltozott. Az idei tanévtől a verseny finanszírozásának nagy részét az ELTE Informatikai Kar, EFOP pályázat „Belépő a tudás közösségébe” segítségével oldjuk meg. A pályázatról bővebben. http://efop2017.inf.elte.hu/344/

FONTOS információ: az idei versenytől a versenyzőknek ki kell tölteniük a gyakorlati feladat kiírásában látható Jelentkezési Lapot is! A kitöltött Jelentkezési Lapot scannelve, vagy fotózva kérjük elküldeni a kemenes.tamas@boronkay.hu e-mail címre! Erre az EFOP pályázat miatt van szükség. A Jelentkezési Lap letölthető a következő URL-ről: https://drive.google.com/file/d/1HQDbGI8eOeoN-ciKZk-GdXjO484w4VTH/view?usp=sharing
 
 Az informatika verseny feladatai http://boronkay.hu/informatika-verseny- oldalon elérhetőek, BORONKAY INFORMATIKAVERSENY feladatai címen, 2020.október 12.-től.
 
 A verseny eredményeit, részeredményeit cikkekben tesszük közzé, a személyiségi jogok védelme érdekében kóddal. A kódot a versenyzők az első forduló értékelése után kapják meg, a gyakorlati feladat értékelőlapjával együtt, melyet e-mail-ben küldünk el a versenyzőknek, és felkészítő tanáraiknak.

A versenyen legeredményesebben szereplő – kategóriánként első három helyezett -, díjazásának szponzorációja ebben a tanévben sem változik.
 

    A 8. osztályosok versenyét a Tigra Informatika Csoport szponzorálja.
   
     Az 5-7. osztályok versenyét a
    Gauss Számítástechnikai Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. szponzorálja.


(1) A versenyt KÉT KOROSZTÁLYNAK hirdetjük meg:
 
a. első korosztály: nyolcadikosok
 
b. második korosztály: 5-7. évfolyamra járók
 
(2) A versenynek idén sincs részvételi díja.
 
(3) A versenyre úgy lehet jelentkezni, hogy a diák a kiírásban megjelölt határidőre beküldi az első forduló megoldását, és a kitöltött Jelentkezési Lapot. Ekkor a versenyben résztvevőként regisztráljuk. Külön jelentkezésre csak a döntőbe jutás esetén van szükség (lásd később)!
 
a. A „lefele” jelentkezést nem fogadjuk el, tehát nyolcadikos tanuló nem jelentkezhet az alacsonyabb évfolyamosoknak kiírt versenyre!
 
b. A „felfele” jelentkezést elfogadjuk, tehát 5-7. korosztályos tanuló, jelentkezhet a nyolcadikosok versenyére, illetve alsó tagozatos jelentkezhet bármelyik korosztály versenyére, de a résztvevők számítsanak arra, hogy a feladatok nívósak, és a döntőben minden segítség nélkül kell helytállniuk! 
 
(4) A verseny mindkét korosztálynak HÁROM fordulós lesz: két levelezős forduló és egy döntő. FONTOS változás: amennyiben a COVID helyzet nem teszi lehetővé az élő döntőt, a tavalyi 5-7. osztályos döntőn alkalmazott gyakorlathoz hasonlóan, online döntőt tartunk. 
Mivel az élő döntőt egzaktabbnak tartjuk, a 8. évfolyamosok versenyének döntőjét áttettük – a szokásos decemberi időpontról -, 2021. februárjára, abban reménykedve, hogy akkorra talán lesz lehetőségünk élő döntőt szervezni. Az 5-7. korosztály döntőjét továbbra is a Szent György napi rendezvényünket megelőző péntekre tervezzük.
 
(5) A két korosztály feladatainak kiírása és leadási határideje, valamint a döntők időpontjai KÜLÖNBÖZŐEK!

a. Nyolcadikosok:
 
i. Első forduló kiírása, feladatok közzététele: október 12., leadási határideje: november 30.
 
ii. Második forduló kiírása, feladatok közzététele: november 30., leadási határideje: 2021. január 29.
 
iii. A döntőbe meghívott versenyzők (a 15 legmagasabb pontszámmal rendelkező versenyző) kiértesítése február 8.
 
iv. A döntőre jelentkezés határideje: február 15.
 
v. A pót-kiértesítések határideje: február 19. (amennyiben a pontszáma alapján döntőbe jutott versenyző nem jelentkezik a döntőbe, helyette meghívjuk a sorban utána következőt).
 
vi. A nyolcadikosok döntőjének időpontja 2021. február 25. CSÜTÖRTÖK.

b. 5-7. évfolyamosok:
 
i. Első forduló kiírása, feladatok közzététele: október 19., leadási határideje: január 22.
 
ii. Második forduló kiírása, feladatok közzététele: január 22., leadási határideje: március 26.
 
iii. A döntőbe meghívott versenyzők (a 15 legmagasabb pontszámmal rendelkező versenyző) kiértesítése április 2.
 
iv. A döntőre jelentkezés határideje: április 9. péntek.
 
v. A pót-kiértesítések határideje: április 12. hétfő (amennyiben a pontszáma alapján döntőbe jutott versenyző nem jelentkezik a döntőbe, helyette meghívjuk a sorban utána következőt).
 
vi. Az 5-7. korosztály döntőjének várható időpontja: 2021. ÁPRILIS 23. péntek.
 
(6) A nyolcadikosok minden levelezős fordulója egy 25 kérdéses elméleti feladatsorból és egy-egy gyakorlati feladatból áll, minden feladattal 25-25 pontot lehet szerezni, összesen 100 pontot. A döntő négy részből áll: egy (online, vagy papír alapú) elméleti feladatsor (25 pont), egy szövegszerkesztés, vagy prezentáció készítés feladat (25 pont), egy táblázatkezelés feladat (25 pont) és egy algoritmizálás-kódolás feladat (25 pont). Online döntő esetén a gyakorlati feladatok megoldását felhőbe kell feltölteni, és a megosztott linket - „A link birtokában bárki megtekintheti” beállítással -, e-mail-ben kell elküldeni a kemenes.tamas@boronkay.hu címre.
 
(7) Az 5-7. korosztályba tartozók minden levelezős fordulója egy 25 kérdéses elméleti feladatsorból és egy-egy gyakorlati példából áll, minden feladattal 25-25 pontot lehet szerezni, összesen 100 pontot. A döntő négy részből áll: egy (online, vagy papír alapú) elméleti feladatsor (25 pont), egy szövegszerkesztés feladat (25 pont), egy prezentációkészítés feladat (25 pont) és egy számítógépes grafika feladat (25 pont). Online döntő esetén a gyakorlati feladatok megoldását felhőbe kell feltölteni, és a megosztott linket - „A link birtokában bárki megtekintheti” beállítással -, e-mail-ben kell elküldeni a kemenes.tamas@boronkay.hu címre.
 
(8) Az iskolák közötti versenyben azok az iskolák vehetnek részt, melyek legalább három diákot indítanak, és a diákjaik közül legalább egy fő bekerül a döntőbe. A diákjaik által megszerzett pontokat összesítjük, és az alapján dől el, hogy melyik iskola kapja a BIV Vándorkupáját.
  

Üdvözlettel, sikeres versenyeztetést kívánva a Boronkay informatikus csapata nevében:
 
Kemenes Tamás
kemenes.tamas@boronkay.hu

versenyszervező
 

A verseny kiírásának letöltése: