Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

A boronkaysok nyári fizikatábora

2011-09-28 10:30:00

„Fizikatábor? … Na ne!” – vágnák sokan az ismerőseim közül. De mielőtt elhamarkodottan ítélkeznénk, gondoljuk át egy kicsit! A fizikatábor hatékonyan segíthet a fizika megértésében és az érettségire való felkészülésben egyaránt. A Boronkay diákjai immáron negyedszer vehettek részt Dr. Tóth Eszter tanárnővel e táborban, és másodszor Lengyel Csaba tanár úr együttműködésével.

A tanárnő varázslatos környezetbe, Mátraderecskére hívta meg tizenegy olyan diákját, akiket különösképpen érdekelt a fizika, vagy érettségizni szeretne e tárgyból, illetve ebbe az irányban akar továbbtanulni. A tábor rendkívül jutányos volt, csak az étkezés árát és az útiköltséget kellett a résztvevőknek vállalni.


tabor1


Szóval akkor „Fizikatábor…” Így azért már nem is hangzik olyan rosszul, ugye? Öt nap a fizika világában, közös feladatmegoldások, barátokkal hasznosan eltöltött idő...


tabor2


Amikor néhány résztvevőt megkértem, meséljen részletesebben a táborról, akkor többnyire így kezdték: „Reggeli után már elkezdtünk fizikázni, így napi 9-10 órát töltöttünk feladatmegoldásokkal, egyénileg, csoportokban, sokszor a tanárnőnk segítségét kérve.”


tabor3


A megerőltető agyi tevékenység dél felé persze mindig meghozta az étvágyat. Ebéd a helyi óvodában volt, odavaló méretű asztalokkal és padokkal… A megfelelő kalóriamennyiség felvétele után a táborozók újra nekiláttak a munkának. A további étkezésekről, a reggeliről és a vacsoráról minden nap 3-4 ügyeletes diák gondoskodott.


tabor4


Aztán volt olyan ritka pillanat is, amikorlegalábbis úgy tűnt, – nem is fizikáznak. Egyik este kikapcsolódásképpen körbejárták Mátraderecskét, aholmily meglepőegy fizikához kapcsolódó kísérletet is végezhettek. Kezüket a Föld mélyéből természetes úton a felszínre érkező tömény széndioxidba mártották, amellyel komoly forróságot éreztek. És volt még izgalmas adomákkal teli esti mese is híres fizikusokról és a magfizika történetéről.
Dr. Tóth Eszter tanárnő táborral kapcsolatos véleményére is kíváncsi voltam. „Az idei tábor vége katartikus élményem marad. A fiatalok egymásért érzett felelősségének megnyilvánulása csodálatosan emberi volt.”
A résztvevők már most úgy érzik, sokat fejlődtek a tábor alatt, és alapos bepillantást nyertek fizika érettségi rejtelmeibe.
„Milyen volt a hangulat a tanulás közben?” Erre a kérdésemre sokan elmosolyodtak: „Nagyon jó volt. Osztálytársainkkal, évfolyamtársainkkal voltunk, így a kívülről száraznak tűnő fizikatanulás igazán vidáman és hasznosan telt.” Ezt bizonyítja az is, amikor rákérdeztem, esett-e az eső, (mert megtudtam a tanárnőtől, öt napon keresztül szinte folyamatosan szakadt) volt olyan, aki így válaszolt: „Tényleg? Észre se vettem.”

Oszlár Ildikó
Boronkay, 10.G