Váci Szakképzési Centrum
Boronkay György
Műszaki Technikum és Gimnázium

A Szakmák Éjszakája nevű országos program helyi bemutatóit idén április 3-án rendezzük meg iskolánkban (Tanüzem) este 18.00-22.00 között.

"Elektroakusztikus átalakítók"
Hangfrekvenciás elektromágneses- és fényjelek
Hangfrekvenciás elektromágneses- és fényjelek detektálásával és átalakításával egy sor fizikai jelenség mutatható be látványos, nem szokványos módon. Jel átalakítási folyamatok során lehetőség nyílik fénytani, akusztikai, elektromágneses jelenségek bemutatására, vizsgálatára.
"Bűvészkedés a fémmel" - Saját készítésű logikai zár - Hagymaforma kialakítása csavarással

Egyszerű „ördöglakat” készítése horganyzott huzalból. Bemutatás alapján készülékben történő hajlítás illetve beállítás. Ismerkedés a fémek tulajdonságaival és felhasználási lehetőségeivel.

"Programozott forgácsolás" - CNC forgácsolás bemutató CNC szerszámgépek rövid bemutatása. Előre programozott grafikus program futtatása, munkadarab gyártása. Forgácsolási ismeretek összehasonlítása hagyományos és CNC szerszámgépek között.
"Készíts varázsszemet!" - néhány alkatrész,  egy kis forrasztás és kész az első saját áramköröd! Áramkör építése (villogó), az érdeklődők bevonásával. Elektronikai alkatrészek bemutatása. Ismerkedés a forrasztópáka használatával. Működőképesség ellenőrzése. A megépített, működő kapcsolás hazavihető!
"LAN - MAN - PAN -WAN" TE érted, vagy teérted? - Packet tracer hálózati szimulációs bemutató.  LAN-ok szimulációja vezetékes és WiFi-s hálózatoknál. Kamera képe az okostelefonon. Hálózati forgalomirányítás konfigurálása és vizsgálata.  Hálózati szolgáltatások és protokollok vizsgálata.
Játékos robotok - robot játékok - LEGO robot programozása A robot érzékelése, a programozás logikája. A robot programozás lehetséges nyelvi környezetei. A robotika hazai helyzete, eredményei. Robot mozgatása program alapján.
"Zenélő infosokk" - Vidám zenés bemutató számítógéppel és hangszerekkel Melyben műszaki tanáraink megmutatják, hogy értenek a humán tudományokhoz is. A műsor az informatika és a zene integrációja. A programban a tanáraink és a közönség által előállított zene hangkeverését mutatjuk be.
"Fogjuk munkára a levegőt" - Automatika a gyakorlatban Ismerjük meg a pneumatika eszközeit. Vezérlés és szabályozás összehasonlítása. Működő pneumatikus és PLC-vel vezérelt kapcsolások vizsgálata. Az érdeklődők betekintést nyernek, hogyan hasznosítja a XXI. századi ipar az egyik legősibb energiaforrást.
"Okostelefonnal az elektronikában" - Távvezérlés okostelefonnal  Ismerkedés a „Smart Home” rendszerben rejlő lehetőségekkel.  Rádiófrekvenciás távvezérlővel működtetett villamos gépek. Internetes alkalmazással vezérelt készülékek. Okostelefon alkalmazások lehetőségeinek bemutatása.
 " 1– 0 avagy kapunk-e szabad jelzést?" - Mérés és szimuláció Néhány egyszerű, mindenki számára könnyen megoldható feladaton keresztül mutatjuk be a digitális elektronika alapjait A feladatok egy a közlekedési illetve forgalomirányítási szituációt dolgoznak fel 
"Tervezz, nyomtass 3D-ben!" - Egyszerű alaktrészek megrajzolása és legyártása Ismerjük meg azt a tervezőprogramot, amelynek segítségével a gondolatunkban megfogalmazott, megszületett alkatrészt lerajzolhazjuk, majd egy 3D-s nyomtató segítségével azonnal el is készíthetünk műanyagból.

 

A Szakmák Éjszakája nevű országos program itt található meg.

Beszámolók az elmúlt évek eseményeiről:

2018
2017    
2016